Kuchnia

Małe słodkości

Muffinki piernikowe

Składniki:
250 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 jajko
50 g (1/4 szklanki) jasnego cukru
50 g brązowego cukru
150 ml mleka
6 łyżek oleju
mleczna czekolada na polewę

Wykonanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki w jednej misce, w drugiej wszystkie mokre. Następnie mokre składniki przelać do miski z suchymi i dokładnie wymieszać metalową łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wlewać około 2 łyżek ciasta do każdej foremki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wylać na każdą babeczkę po łyżce czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation