Kuchnia

kuchnia

Rosół

Składniki na około 8 porcji:

około 1 kg mięsa drobiowego (porcja rosołowa lub np. nóżka z kurczaka, 3 skrzydełka z kurczaka, nóżka z indyka i pół piersi z kurczaka)

2 l wody,
3 duże marchewki,
pół cebuli,
pół selera,
jedna pietruszka (korzeń),
pęczek natki pietruszki,
połówka małego pora (opcjonalnie),
gałązka lubczyku świeżego (lub szczypta suszonego),
sól,
czarny pieprz,
makaron, np. nitki.



Wykonanie:

Połówkę obranej cebuli kładziemy na suchej patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Obieramy i myjemy marchewki, selera, pietruszkę, pora. Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody, wkładamy umyte mięsko, obrane marchewki, połówkę selera, korzeń pietruszki, pół pora, zbrązowioną cebulę, gałązkę lubczyku, kilka gałązek natki pietruszki.
Kiedy rosół się zagotuje, za pomocą małego sitka ściągamy z niego szumowiny, aby nadać mu klarowności. Doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około półtorej godziny.
Pod koniec gotowania rosołu, oddzielnie gotujemy makaron.
Siekamy kilka gałązek świeżej natki pietruszki. Z rosołu wyciągamy marchewkę i kroimy ją w plasterki.
Do talerzy bądź miseczek nakładamy makaron, prószymy go natką pietruszki, układamy plasterki marchewki i zalewamy gorącym rosołem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation