Kuchnia

Kuchnia.

Pancakes, czyli amerykańsie placki ala Nigella Lawson

Potrzebne składniki:

200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
dwie łyżki cukru
jedno jajko
szklanka mleka
łyżka stopionego masła
dodatki: np. miód, syrop klonowy, konfitura, …
Przygotowanie pancakes’ów

Wszystkie sypkie składniki mieszam w misce, a następnie dodaję jajko, mleko i masło, i wyrabiam masę trzepaczką lub mikserem aż do uzyskania jednolitej masy.
Na dużej patelni (niezbyt mocno rozgrzanej) rozlewam niewielkie porcje masy, tak aby uformowały się z niej placki o średnicy ok. 7 cm.
Kiedy na cieście pojawi się duża ilość pęcherzyków powietrza (patrz zdjęcie), przewracam placek na drugą stronę – jego kolor powinien być złoto-brązowy.
Pancakes’y podaję z różnymi dodatkami. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Przepis pochodzi z zajadam.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation