Kuchnia

Kuchnia.

Ciasto, które samo się robi


5 jajek
5 szklanek mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
10 dag świeżych drożdży

ponadto

500 g owoców (użyłam borówki i mrożone maliny)
3 łyżki płatków migdałowych






Sposób wykonania:

Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na dno miski pokruszyć drożdże. Następnie rozsypać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli.

Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Można to także zrobić mikserem.

Blachę o wymiarach 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Całość posypać płatkami migdałów (ja dodałam jeszcze na wierzch kruszonkę).

Kruszonka

40 g cukru pudru
80 g masła
120 g mąki


Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp 180 C.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation