Kuchnia

przekąski imprezowe

Cebularz


Składniki na ciasto:

- 400 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 małe łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:
- 4 cebule
- 2 - 3 łyżki oleju
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 - 3 łyżki startego, żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cukru, zioła prowansalskie
- 2 - 3 łyżeczki suchego maku
- 2 łyżki mleka

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką mąki, cukrem i połową mleka, odstawić do podrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, sól, olej, roztrzepane jajko i resztę mleka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 90 minut.

Cebulę pokroić w ćwierć plasterki. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać sól i cukier, zeszklić ( nie rumienić ). Dolać około 4 łyżek wody i dusić pod przykryciem, aż cebula zmięknie, przyprawić, do smaku, wymieszać ze śmietaną. Gdyby wyszło za dużo płynu, należy go trochę odparować. Farsz trochę przestudzić.

Wyrośnięte ciasto podzielić na około 12 równych kawałków, uformować kulki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć i odstawić na około 30 minut do napuszenia.

Denkiem szklanki zrobić w każdej bułce spore wgłębienie, nałożyć porcję farszu, posypać startym serem. Brzegi cebularzy posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i posypać makiem.

Piec około 25 minut w 190 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation