Kuchnia

przekąski imprezowe

Pomidorowa pasta z kurczaka na kanapki

Składniki
300g pomidorów
2 ugotowane udka kurczaka (moje były z zupy kalafiorowej)
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
5 łyżek oliwy z oliwek
bazylia-opcjonalnie

Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, układamy pokrojonego w 2 cm plastry pomidora, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dużym ogniu z jednej strony tak długo, aż lekko się przyrumieni, odwracamy na drugą stronę i dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy tak długo, aż cebula się zeszkli i wyciągamy, łatwo odchodzącą skórkę pomidora.

Ugotowane udka z kurczaka (moje były z zupy kalafiorowej), mięso wrzucamy do blendera, dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Wszystko miksujemy na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i ewentualnie bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation