Kuchnia

Kulinaria

muffinki czekoladowe:

składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. masę odstawić do ostygnięcia.

2. mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. do jajek dodać cukier, aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. wlać śmietanę, wymieszać.
dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oc (na funkcji góra-dół 180oc). jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
podawać przestygnięte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation