Kuchnia

ryby , śledzie i galarety

niebo na talerzu: Sałatka śledziowa

Składniki:

- 40 dag płatów śledziowych
- dwa duże ogórki konserwowe
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół cebuli
- pół puszki kukurydzy
- pół małego, kwaśnego jabłka
- trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- dwie łyżki majonezu
- biały i czarny mielony pieprz

Sposób wykonania :

Umyj, a potem namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny. Długość moczenia zależna jest od stężenia solanki, najlepiej spróbować kawałeczek ryby po godzinie i ocenić, czy jest zbyt słona czy nie. Płaty pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Ogórki posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko i cebulę (dla osób nie lubiących ostrego smaku surowej, polecam sparzenie jej na sicie), dorzuć kukurydzę i przepłukaną z zalewy fasolę. Wymieszaj majonez z jogurtem i przyprawami.
Zalej składniki sałatki i odstaw na przynajmniej godzinę, dwie do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation