Kuchnia

ryby , śledzie i galarety

śledzie z cytryną i cebulą
Bardzo smaczna i dekoracyjna przekąska ze śledzi.
Idealne danie na Świąteczny Stół :)

Podpatrzone na blogu Berniki – tutaj.

Składniki: (4-6 porcji)
4 filety śledziowe (ja użyłam Matjas firmy Lisner)
4-5 małych liści laurowych
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 cytryna, sparzona wrzątkiem i pokrojona na cienkie plasterki
oliwa
Wykonanie:
Śledzie pokroić na kawałki.

W słoiku (o pojemności około 500-600 ml) układać warstwami pokrojone śledzie, cebulę i plasterki cytryny. Między warstwy wkładać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość dopełnić oliwą tak aby przykryła wszystkie składniki. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Śledzie podawać na zamarynowanych plasterkach cytryny, ozdobione cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation