Kuchnia

ryby , śledzie i galarety

Śledzie w oleju. Przepis podstawowy na śledzie w oleju.
Opublikowany 31 lipca 2012
Śledzie w oleju są w naszych wspomnieniach najbardziej znanymi śledziami, jakie przygotowywało się na Wigilię, Nowy Rok i Święta, według mnie to chyba najbardziej popularny w Polsce przepis na śledzie. I właśnie śledzie w oleju to podstawowy przepis na śledzie, z którego Piotrek wyczarowuje wszystkie inne przepisy na bazie tej ryby. Dobrze przygotowany śledź w oleju jest aromatyczny, delikatny i kruchy. Przepis jest prosty, tani i smaczny. Gdy macie już smaczne śledzie w oleju, wtedy możecie przygotować inne przepisy na śledzie:

Śledzie w cytrusowej marynacie
Śledzie wigilijne z marynowanymi grzybami
Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami
śledzie po sułtańsku.
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem
Śledzie w pikantnej salsie

Śledzie w oleju. Przepis podstawowy na śledzie w oleju:
Składniki na Śledzie w oleju, mała porcja

3 płaty śledziowe
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżka – czarny i czerwony pieprz ziarnisty lub mieszanka kolorowego pieprzu
około 250 ml oleju

Przygotowanie Śledzi w oleju:

Jeśli kupujemy śledzie z dużych pojemników w słonej zalewie to filety śledziowe (płaty śledziowe) płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wkładamy do miski i moczymy w zimnej wodzie lub w mleku. Nazajutrz płuczemy je ponownie, odsączamy je i wycieramy ręcznikiem papierowym.

Śledzie kroimy na kawałki i wkładamy do słoika z przyprawami, zalewamy całość olejem i lekko mieszamy. Słoik ze śledziami i olejem zamykamy i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach śledzie nadają się już do jedzenia.

Jeśli śledzie są tylko lekko solone to możemy pominąć etap moczenia śledzi, resztę robić jak w opisie. Smacznego!
http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/sledzie-w-oleju/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation