Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kuchnia Doroty: Ciasto orzechowe ze śliwkami


Składniki:

160 gr masła w temperaturze pokojowej
230 gr mąki pszennej tortowej
200 gr cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropli aromatu rumowego
120 gr zmielonych orzechów włoskich
3 jajka (L)
300-400 gr. śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sól wymieszać razem.
Zmiksować masło z cukrem i aromatem rumowym na średnich obrotach. Powinna powstać jednolita, jasna masa. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksujemy tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać, krótko tylko do uzyskania jednolitego ciasta. Można zrobić to na wolnych obrotach miksera lub ręcznie.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki.
Wstawić do piekarnika i piec, po ok. 50-55 min sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Najpewniej pieczenie zajmie nam jednak ok 60-70 min, pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Studzić na kratce kuchennej w formie przez ok. 20 min, następnie wyjąć. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation