Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto cytrynowo-kokosowe z jagodami i bezą

Ciasto:
125g masła
100g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
4 żółtka
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka wiórków kokosowych
180g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:
szklanka jagód
4 białka
150g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Miksując, dodawać po kolei całe jajka i żółtka. Wsypać skórkę z cytryny i wiórki kokosowe, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Posmarować tortownicę masłem i wyłożyć do niej ciasto. Piec 17 minut w 180 stopniach.

Odłożyć jedną łyżkę cukru ze 150g na później. Z białek, reszty cukru, cukru waniliowego i soli ubić pianę. Powinna być lśniąca i mieć konsystencję pozwalającą na utworzenie z niej szczytów. Wymieszać ją z odłożoną wcześniej łyżką cukru.

Na ciasto wyłożyć jagody i przykryć je pianą. Piec w 200 stopniach przez 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 10 minut.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation