Kuchnia
Przepisy
Kulebiak z łososiem
Co kupić:
mleko: 1 szklanka
świeży łosoś: 500 g
pieczarki: 125 g
cebula: 1 szt.
ugotowany ryż: 70 g
natka pietruszki: 1 pęczek
ciasto francuskie: 275 g
jajka: 1 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku
miks sałat medditeranea : 1 opakowanie
śmietana 30%: 2 szt.
oliwa z oliwek: 3 łyżki
białe wino: 60 ml
Jak zrobić:
Przygotuj
Blachę i papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulkę kroimy w kostkę, następnie siekamy. 125 g pieczarek myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać). Pieczarki kroimy w półtalarki. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki, solimy. Całość smażymy na patelni, często mieszając.
Do czystej miski wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż. Pół pęczka pietruszki siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. Mieszamy. Bierzemy 2 filety łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy. Wlewamy 1 szklankę mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia. Gotujemy mniej więcej 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty). Za pomocą łyżki oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy. Oddzielone od skóry małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami. Delikatnie mieszamy, nie za szybko, niezbyt energicznie. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto francuskie kroimy wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
Mniejszy płat ciasta wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
Do czystej miski dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. Smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Bierzemy szerszy płat i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Sos:
60 ml białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni. Siekamy pół pęczka natki pietruszki.
Jak podawać:
Wyciągamy kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerz wykładamy niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek. Kawałki kulebiaka kładziemy na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy. Sos przelewamy do sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
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