Kuchnia

Przepisy

Tarta z brzoskwiniowym curdem i bezą
Kruche ciasto
Składniki:

szklanka mąki pszennej
60g masła
2 żółtka(białka pozostawić do bezy)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść w zwarte i gładkie ciasto.
Owinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Rozwałkować na grubość 3-4mm, wyłożyć ciastem formę do tarty o wymiarach 10x36cm(lub okrągłą foremkę o średnicy 24cm), obciążyć arkuszem folii aluminiowej.
Piec przez 10 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć folię i dopiekać kolejnych 10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Upieczone wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Curd brzoskwiniowy
Składniki:

3 duże i bardzo dojrzałe brzoskwinie
2 duże jajka
sok i skórka z cytryny
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru*
40g masła

Owoce obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części.
Do blendera wrzucić wszystkie składniki(prócz masła), zmiksować na gładki krem, przelać masę do rondelka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
Do ugotowanego kremu dodać masło, wymieszać.
Gorący krem wyłożyć na upieczony spód, przykryć folią i schłodzić.
Beza
Składniki:

2 białka
5 łyżek cukru

Białka i cukier umieścić w misce nad kąpielą wodną. Mieszać delikatnie, aż cały cukier się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając w palcach masę; jeśli nie ma wyczuwalnych grudek cukru jest gotowa).
Masę zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać mikserem ok. 10 minut, aż stanie się gęsta, lśniąca i ochłodzi się do temperatury pokojowej.
Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić tartę, opalić palnikiem lub wstawić na chwilę pod rozgrzany grill piekarnika.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation