Biżuteria

Kuchnia

Przepis
Składniki na ok. 35-40 sztuk:
500 g cukru pudru + na podsypanie stolnicy
1 białko
3 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżeczki zapachu miętowego (użyłam kropli miętowych)
200 g ciemnej czekolady

Cukier puder, białko, sok z cytryny i krople miętowe połączyć w misce i zagnieść na gładką masę. Rozwałkować na posypanej cukrem pudrem stolnicy na grubość 0,5 cm. Wycinać krążki o średnicy około 3 cm. Czynność powtarzać do wyczerpania masy. Pastylki odstawić na bok, by nieco przeschły.
W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekolada nie powinna być ciepła, bo rozpuści miętowe pastylki. Każdy krążek masy miętowej zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Wyjmować widelcem i chwilę potrzymać nad naczyniem, by nadmiar czekolady ściekł. Układać na papierze pergaminowym i zostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Życzę smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation