Kuchnia

gotowanie

CZEKOLADOWY MAKARON

Składniki:
mąka pszenna [200 g]
czekolada [30 g] (100%, można użyć czekolady gorzkiej wtedy makaron będzie nieco słodszy)
kakao [25 g] (ciemne, użyłam DecoMoreno)
jajka [2 szt.] (duże)
żółtko z jajka [2 szt.] (duże)

Przygotowanie:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, odstawić. Mąkę przesiać z kakao, dodać żółtka i całe jajka, a następnie stopioną czekoladę. Wyrobić gładkie ciasto (10-15 minut)owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Gdy ciasto będzie wystarczająco twarde podzielić je na części, rozwałkować i pokroić wedle upodobań. Gotować w osolonej wodzie al dente lub dłużej. Pamiętajcie, że im drobniej pokrojony makaron tym krótszy czas gotowania.

Po przygotowaniu można go oczywiście wysuszyć i zrobić zapas na później, jak w przypadku tradycyjnego makaronu domowej roboty.

Podobno najlepiej smakuje z płynnym miodem, posypany siekanymi orzechami, jednak uważam że podany z serem i owocami również byłby wyśmienity.
Ja swój makaron podałam z jagodami i malinami z sosem waniliowym.

Źródło: http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,4227,czekoladowy-makaron?utm_source=CMS&utm_medium=Desktop&utm_c
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation