Kuchnia

gotowanie

mus czekoladowy
Mus czekoladowy z wiśniówką i bitą śmietaną. Bardzo prosty i szybki deser, idealny zarówno na lato jak i zimę. Kiedy mamy dostęp do świeżych wiśni, tak jak ja teraz, można je namoczyć w wiśniówce. Natomiast w zimie można użyć mrożonych. Jeżeli ktoś nie przepada za alkoholem to domowy kompot też doskonale się sprawdzi.



Przygotowanie: 20 minut.

Ilość porcji z przepisu: 3 małe pucharki.

100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
100 g wydrylowanych wiśni
200 ml wiśniówki
400 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru

Wykonanie:

Wydrylowane wiśnie namoczyć w wiśniówce na czas przygotowywania musu.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odstawić na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie w schłodzonym garnku ubić śmietanę na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru.
Kiedy czekolada będzie już zimna, ale ciągle płynna, wmieszać do niej połowę ubitej śmietany.

Do pucharków wkładać kolejno warstwę bitej śmietany, wiśni z wiśniówką, musu czekoladowego – do wypełnienia w pucharków. Podawać od razu lub przetrzymywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation