Kuchnia

ciasta

Lody cytrynowe – bez maszynki, bez mieszania, bez kryształków lodu

Składniki na 4 porcje:

250 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszaj ze sobą cukier puder oraz sok z cytryny. W drugiej misce ubij na sztywno kremówkę ze szczyptą soli (śmietana musi być dobrze schłodzona, a miska czysta, sucha i nietłusta). Połowę kremówki delikatnie – szpatułką lub szeroką łyżką – wymieszaj do masy cytrynowo-cukrowej. Po połączeniu ostrożnie przełóż drugą cześć śmietany i zmieszaj ją do gotowej masy. Przełóż całość do szczelnie zamykanego pojemnika i schładzaj przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation