Kuchnia

Mięsa i Mięsiwa

Schab pieczony z oregano


czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin marynowania + 1 godzina pieczenia
składniki :

ok. 1200 g schabu wieprzowego środkowego, bez kości
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżeczka oleju roślinnego


sposób przygotowania : mięso umyłam i osuszyłam. Nie wycinałam żadnych błonek bo nie ma takiej potrzeby. Uformowałam tylko związując kawałek mięsa w kilku miejscach sznurkiem kuchennym żeby był równiejszy. Czosnek obrałam i posiekałam a potem roztarłam na pastę razem z solą. Natarłam nią schab. Posypałam też cały kawałek pieprzem i oregano. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.

Przyprawiony, schłodzony schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam ze wszystkich stron na patelni posmarowanej olejem a następnie przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W tej temperaturze piekłam mięso ok. 60 minut - bez przykrycia, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam, przykryłam folią i zostawiłam żeby mięso odpoczęło i wystygło. Kroiłam dopiero na zimno, wcześniej oczywiście zdejmując sznurek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation