Kuchnia

Mięsa i Mięsiwa

Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie

Składniki:
ok. 1 kg łopatki wieprzowej
Miodowa marynata:
sok z 1 cytryny
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
¼ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól. Razem dokładnie wymieszać i powstałą cytrynowo-miodową marynatą polać mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Następnie łopatkę w marynacie położyć na małym ogniu i piec pod przykryciem około 70 minut. Podczas pieczenia mięso należy obracać, bo w tej marynacie może się przypalić (w trakcie pieczenia mięso można podlać wodą). Po upieczeniu wyjąć z marynaty, ostudzić, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation