Kuchnia

DYNIA

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Bardzo mokre ciasto dyniowe ma w zasadzie smak sernika, najsmaczniejsze schłodzone przez noc w lodówce. Mocno wyczuwalny smak pomarańczy.


forma 23x23 cm

800 g dyni
100 ml kwaśnej śmietany
160 g białego cukru
2 czubate łyżki miodu
180 g maki kukurydzianej
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 pomarańcze
60 g masła

Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane lukrem pomarańczowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation