Kuchnia

Kulinaria

Słodkie bułeczki z bitą śmietaną
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłego mleka
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
szczypta soli
1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)
2 jajka
125g roztopionego i przestudzonego masła

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut.

Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki.

Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki.

Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć.

Piekarnik nastawić na 180*C.

Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią.

Ostudzić.

Nadzienie:

2 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać.

Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation