Kuchnia

przetwory

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe najlepsze są z węgierek. Mają być lekko kwaskowe, więc nie potrzeba już cukru - chyba, że po spróbowaniu, pod koniec gotowania uznasz, że jednak trochę słodyczy warto dorzucić. Powidła śliwkowe są pyszne nie tylko z chrupiącaąbułką, ale także do przełożenia piernika, makaroników orzechowych czy do sosów.
Wypróbuj nasz przepis na powidła śliwkowe.

Powidła śliwkowe - składniki:
- śliwki węgierki
- ok. 1 łyżki octu
- ew. cukier

Powidła śliwkowe - sposób przygotowania:
śliwki umyj, usuń pestki, wrzuć do dużego garnka. Polej octem - to pozwoli zachować śliwkowy kolor, ale sam ocet będzie niewyczuwalny. Postaw na małym ogniu i przykryj. Kiedy śliwki puszczą sok, zdejmij pokrywkę i smaż ok. 2 godzin mieszając powidła śliwkowe od czasu do czasu. W ciągu kolejnych dwóch dni powtórz smażenie - ok. godziny.

Smażenie można powtarzać przez kilka dni - powidła śliwkowe są gotowe, kiedy ich konsystencja ci odpowiada. Zapakuj gorące do wyparzonych i gorących słoików i mocno zakręć
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation