Kuchnia

przetwory

Baton wieprzowy gotowany

SKŁADNIKI:
40 dag mięsa wieprzowego z łopatki
2 ząbki czosnku
sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
pieprz czarny do smaku
2 łyżki majeranku
50 ml wody

PRZYGOTOWANIE:
Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa na grubszych oczkach.

Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy 50 ml wody, masę mięsną dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy wałek, układamy w aluminiowej keksówce.

Keksówkę przekładamy do torebki strunowej i zamykamy dokładnie usuwając powietrze. Układamy keksówkę w garnku z gotującą się wodą, przykrywamy pokrywką, gotujemy 60 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia.

Gdy mięso jest zimne wyciągamy je z keksówki, wstawiamy do lodówki.

Po wyjęciu kroimy je w plastry, podajemy jako wędlinę do kanapek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation