Kuchnia

Przepisy na LODY ♥

Składniki na duży kubek lodów :

1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
odrobina barwnika fioletowego
2 łyżki takiej już dobrze stężałej galaretki amarantowej
około 8 -12 łyżek masy mascarpone*


* przepis na masę podaję poniżej przepisu na lody - na około 500 g masy, która można wykorzystać do tortów

Galaretkę amarantową rozpuszczamy wedle instrukcji na opakowaniu i wkładamy do lodówki, by przestygła i lekko zaczęła tężeć.
W wysokim naczyniu ubijamy mleko skondensowane, tak by podwoiło swoją objętość i było puszyste, ale nie było sztywne. Następnie nadal ubijając dodajemy dwie łyżki lekko stężałej galaretki, masę mascarpone oraz barwnik spożywczy - fioletowy - tyle, by kolor nas zadowolił. Tak przygotowane lody wystawiamy, albo za okno na mróz -15'c - wtedy wystarczy doba, albo do zamrażalnika, na odpowiednio dłuższy czas potrzebny do zamrożenia - myślę, że półtora dnia wystarczy. Smaczności !!

Lody te, po spędzeniu 15 minut w zamrażalniku, można wyłożyć na tort i wstawić do lodówki - uzyskamy wtedy lekką, fioletową masę piankową do tortów.


* przepis na masę mascarpone :

500 g serka mascarpone
szklanka półtorej cukru pudru
około 60 ml domowej wiśniówki
mniej więcej 1/3 szklanki szklanki soku winogronowego - domowej roboty - gęsty do rozrabiania z wodą


Do miseczki wrzucamy serek, cukier puder, wlewamy wiśniówkę i sok winogronowy i ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Jej gęstość regulujemy cukrem pudrem i ewentualnie sokiem. Przed wsadzeniem jej do lodów lekko schładzamy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation