Kuchnia

przetwory

SmykWKuchni: Dżem z dyni, mango i cytryny! Najlepszy!
SKŁADNIKI:

- 1 dynia Hokkaido
- 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste
- świeży imbir około 1 cm korzenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl)
- 3 łyżki miodu




Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut.

Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango, sok z cytryny, i posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.

Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny.

Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation