Kuchnia

przetwory

Składniki:

- 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 500 g gruszek obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 szklanki cukru (jeżeli lubicie dżemy wysokosłodzone podwójcie porcję)
- 100 ml wody



Dynię, gruszki i imbir zagotuj z dodatkiem wody i cukru w dużym garnku. Co jakiś czas mieszając gotuj 2 godziny, bez pokrywki, tak aby nadmiar wody wyparował. Wyłącz gaz i zostaw na całą noc. Rano zagotuj masę ponownie i gotuj 30 minut, pod sam koniec dodaj cynamon. Zmiksuj blenderem. Zagotuj. Gorącą masę przekładaj do słoiczków i jak najszybciej zakręcaj. Słoiki odstawiaj do góry dnem. Pozostaw je w tej pozycji przez 24h .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation