Kurczak w marynacie imbirowo-cytrusowej i smażony ryż
. Powitajcie proszę trochę orientu na talerzach: kurczak w marynacie z grapefruita, imbiru, miodu i sosu sojowego – bardzo delikatny i jednocześnie zdecydowany smak. A do tego ryż smażony z porem i jajkiem. W wersji dorosłej można do niego podać posypkę z usmażonego na chrupko czosnku i imbiru. A do tego prosta sałatka z ogórka z prażonym sezamem.
Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego – będzie się lepiej smażył. Dzięki temu też skrócimy czas przygotowania posiłku. Kurczaka też można zamarynować wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Dzięki temu przygotowanie całego obiadu zajmie Wam ok. 30-40 minut.
Emilce bardzo smakował kurczak mimo tego, że przez imbir był trochę ostry w smaku. Ryż nie cieszył aż takim powodzeniem i został zjedzony w połowie. My za to z radością zrobiliśmy sobie przerwę od dominującego ostatnio smaku cukinii. To było nam potrzebne.
KURCZAK W CYTRUSOWO-IMBIROWEJ MARYNACIE I SMAŻONY RYŻ Z POREM I JAJKIEM
DRUKUJ
PREP TIME
40 min
COOK TIME
40 min
TOTAL TIME
1 godzina 20 min
Pierś z kurczaka w marynacie z soku z grapefruita z imbirem, czosnkiem i miodem. Do tego ryż smażony z porem i jajkiem
Author:
www.cookingforemily.pl
Serves: 4
INGREDIENTS
KURCZAK
1 podwójna pierś z kurczaka
sok z ½ grapefruita (lub z 1 pomarańczy)
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
kawałek imbiru (ok 3 cm)
pieprz
RYŻ
2 torebki ryżu parboiled
1 duży por
1 łyżka masła i 2 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonanie)
2 jajka
DO PODANIA:
szczypiorek
sok z /2 cytryny
W WERSJI DLA DOROSŁYCH:
2 ząbki czosnku i ok 4 cm imbiru,2 łyżki oleju
sałatka z ogórka ( ogórek, oliwa, sos sojowy i prażony sezam)
INSTRUCTIONS
Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Piersi kurczaka rozdzielić i obtoczyć w marynacie.
Pozostawić w lodówce na co najmniej godzinę. Można na całą noc.
Ryż do tego dania najlepiej ugotować dnia poprzedniego (można też użyć resztek ryżu) a jeżeli gotujemy tego samego dnia to musi on ostygnąć. Ważne żeby go nie przegotować (lepiej, żeby był lekko twardawy niż zmienił się w paćkę).
Kurczaka przełożyć razem z częścią marynaty do naczynia do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 30 minut. Przewracać co jakiś czas piersi, żeby się obtaczały w sosie i nie wysuszały.
W tym czasie jak kurczak będzie się piekł rozgrzać na patelni oliwę i masło dodać pokrojonego drobno pora. Podsmażyć ok 10-15 minut aż się ładnie zarumieni i zmięknie.
Dodać ryż, podsmażyć kolejne 10 minut. Dodać sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać.
Wbić jajka i jeszcze chwilę smażyć mieszając,
Zestawić z ognia.
Wyjąć kurczaka z piekarnika i zostawić ok 5 minut żeby odpoczął.
W wersji dorosłej można dodatkowo zrobić posypkę z imbiru i czosnku: czosnek posiekać na kawałeczki ( ale nie bardzo drobne) a imbir zetrzeć na tarce. Podsmażyć na oleju na chrupko i odsączyć na ręczniku papierowym
Ryż przed podaniem skropić cytryną i posypać szczypiorkiem.
W wersji dorosłej posypać też chrupkim czosnkiem i imbirem.
Kurczaka pokroić na plasterki.