Kuchnia

kulinaria

quesadillas z pieczoną piersią kurczaka i serem cheddar
składniki dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
marynata:
1 łyżka oleju
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty sambal oelek
sól, ½ łyżeczki roztartych w moździerzu nasion kolendry do smaku

8 pszennych placków „tortillas”
4 łyżki guacamole z avocado
½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
½ zielonej papryki pokrojonej w paski
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
100 g tartego sera cheddar
1 mały pęczek posiekanej kolendry
olej do smażenia

sposób przygotowania:
kurczaka dokładnie natrzeć marynatą, upiec w piekarniku bądź na grillu, a następnie wystudzić i pokroić w plastry. na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, równomiernie ułożyć na nim plastry upieczonej wcześniej piersi kurczaka zagrodowego, posypać pokrojoną papryką, czerwoną cebulą oraz tartym serem wymieszanym z kolendrą. przykryć drugim plackiem i smażyć, w trakcie lekko dociskając, przez około 5 minut z każdej strony. gotowe danie pokroić na kawałki i podawać z ulubionymi sosami np. salsą pomidorową i salsą serową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation