Kuchnia

Cooking

Ciasto „cmentarz” - Przepis
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
5 jajek
300g cukru
125ml oleju
125ml wody
3 łyżki kakao
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
40g cukru
400ml mleka
100g czekolady gorzkiej
125g masła
Dodatkowo:
czekoladowe ciasteczka prostokątne (wystarczy, żeby czekolada była z jednej strony)
batoniki czekoladowe (u mnie Kinder Riegel)
trochę białka i cukier puder do przygotowania lukru

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w temperaturze 180°C (lub 10- 15min. w temperaturze 220°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Białko utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Cukru pudru dodać tyle, aby uzyskać dość gęsty lukier. Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg i zrobić napis na ciasteczkach. Pozostawić do wyschnięcia.
Ciasto wyciągnąć z formy i obciąć cienki pasek z dwóch krótszych boków. Paski ciasta pokruszyć do miseczki. Odstawić na bok.






Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko z dodatkiem 40g cukru i 400ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Masą posmarować górę i boki ciasta.


Ciasteczka wbić w masę. Przed ciasteczkami usypać pokruszone ciasto.
Wzdłuż brzegów ciasta ułożyć czekoladowe batoniki.
Ciasto włożyć do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation