Kuchnia

Cooking

Torcik miętowo-czekoladowy.

ciasto
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

krem czekoladowy
160 g gorzkiej czekolady
170 g serka mascarpone
szczypta soli
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru

krem miętowy
20 listków świeżej mięty
220 g serka mascarpone
20 kropel ekstraktu miętowego /np. Herbapol do kupienia w aptece/
40 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru

dekoracja
1 opakowanie wafelków Maltesers

Ciasto kruche:
przesianą mąkę posiekać na stolnicy z masłem aż powstaną małe grudki. Dodać cukier puder, sól i żółtka, całość szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na 30 min. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia /w ten sposób unikniemy klejenia się ciasta do blatu i wałka/. Z rozwałkowanych porcji ciasta wykroić dwa okręgi /ja użyłam dna od tortownicy o średnicy 26 cm, które przyłożyłam do ciasta znajdującego się między papierem do wypieków i wycięłam kształt nożem/. Każdy ze spodów nakłuć widelcem i piec około 16 min. w temp. 200 stopni C /czas pieczenia zależy od piekarnika, należy uważać aby nie przypalić spodów/.

Krem czekoladowy:
czekoladę rozpuścić w miseczce na parze dodając szczyptę soli. Lekko przestudzoną czekoladę wymieszać mikserem z serkiem i łyżeczką cukru pudru /masę można bardziej dosłodzić, ja wybrałam i polecam wersję bardziej gorzką/.

Krem miętowy:
w blenderze zmiksować na gładko listki mięty, 2 łyżki serka mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Po zmiksowaniu prawdopodobnie zrobi się z mieszanki woda, ale nie należy się tym przejmować :). Całość delikatnie wymieszać za pomocą miksera z resztą serka, 1 łyżką cukru pudru, ekstraktem miętowym i masłem.

Na gotowy, ostudzony spód rozsmarować krem czekoladowy wyrównując powierzchnię np. nożem. Przykryć drugim spodem i rozsmarować krem miętowy wygładzając powierzchnię torciku. Boki udekorować Maltesersami. Schłodzić w lodówce.
Torcik należy wyjąć z lodówki na 20 min. przed podaniem, aby łatwiej się kroił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation