Kuchnia

Przepisy

Leczo z soczewicą i pieczonymi warzywami
Przepis na 2 porcje


2/3 szklanki soczewicy (użyłam czerwonej - 140 g)
400 g puree z pomidorów
1/2 średniej cukinii
1/2 małego bakłażana
1 marchewka
1 mała czerwona papryka
1/2 dużej cebuli
1 łyżeczka oleju lnianego
1 łyżka nasion słonecznika
3 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli (+ do gotowania soczewicy)
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej + szczypta kardamonu
1/2 szklanki wody





Warzywa (poza cebulą) kroimy w paski / plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy aż zaczną się wyraźnie spiekać.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na dużej patelni na łyżeczce oleju lnianego.

W między czasie opłukujemy soczewicę i gotujemy ją około 15 minut na małym ogniu w lekko osolonej wodzie po czym odcedzamy.

Gdy warzywa się podpieką wyciągamy je, a następnie gdy odrobinę ostygną kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki i dorzucamy do podsmażonej cebuli.
Na patelnię dodajemy również soczewicę, podlewamy 1/2 szklanki i wlewamy puree z pomidorów.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilkę na średnim ogniu aż zgęstnieje.
Na końcu posypujemy nasionami słonecznika lub np. pestkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation