Kuchnia

Ciasta i desery

Waniliowe muffiny z białą czekoladą i malinami

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku dopieczenia
⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
120g cukru (można dodać trochę mniej, jeśli nie chcecie mocno słodkich babeczek)
150g waniliowego serka homogenizowanego (ja dodałam ok. 180g i muffiny wyszły bardzo miękkie – pyszne, ale nieco za mało zbite)
2 jajka
½ szklanki oleju
Tabliczka białej czekolady
150-200g mrożonych (lub świeżych) malin

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 190st. W jednej misce wymieszać suche składniki, a drugiej mokre. Czekoladę posiekać na nieduże kawałki. Wymieszać składniki suche i mokre muffinów tylko do połączenia się składników (powinny zostać grudki), Dodać czekoladę i maliny, szybko wymieszać i nakładać do foremki na muffinki (jeśli nie jest silikonowa, to wyłożyć ją papilotkami lub wysmarować dokładnie tłuszczem) do ok. 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.

Zjadać jeszcze ciepłe – wtedy są najlepsze ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation