Kuchnia

Ciasta i desery

Ciasteczka z czekoladą

Składniki

2 szklanki plus 2 łyżki mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka masła, roztopionego i lekko schłodzonego
1 szkalnki brązowego cukru
1/2 szklanki białego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 jajko
1 żółtko
1 1/2 szklanki półsłodkiej czekolady

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
Przesiać mąkę, sodę i sól, odstawić.
W średniej misce,wymieszaj razem stopione masło, cukier biały i brązowy cukier, aż dobrze się połączą. Dodaj wanilię, jajko i żółtka i utrzyj na kremową. Wymieszać z przesianą mąką. Wymieszać z czekolady ręcznie za pomocą drewnianej łyżki.
Ciasto na ciasteczka umieszczaj w porcjach na pergaminie w odległości 3cm od siebie.

Piec przez 15 do 17 minut w nagrzanym piekarniku, lub do momentu, krawędzie są lekko złoty(Jeśli robisz małe ciasteczka, takie jak moja, upiec je na około 10 minut) . Pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.Wychodzi około 12-14 bardzo duże ciastka lub 36 małych ciasteczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation