Kuchnia

Ciasta i desery

Domowa chałka z kruszonką - przyslijprzepis.pl

Składniki
Chałka:
4 szklanki mąki tortowej
0,5 kostki drożdży (50g)
2 jajka
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
4 łyżki masła
szczypta soli
+jajko do posmarowania ciasta

Kruszonka:
4 łyżeczkii masła
3 łyżki cukru
ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie
Sposób przygotowania
1.
0,5 szklanki mleka lekko podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie utrzeć, najlepiej w garnuszku o pojemności 0,5-0,75l i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
2.
Masło stopić w pozostałym mleku i pozostawić do przestudzenia.
3.
Mąkę przesiać w dużą miskę, wymieszać z solą Następnie zrobić w niej dołek, dodać rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem i porządnie wyrobić. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość
4.
Teraz zrobić kruszonkę: utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
5. Chałka w przekroju - krok 5
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, jeszcze chwilę zagnieść, a następnie podzielić na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części. Z każdej części uformować wałek i zapleść z nich 2 warkocze. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem blachę, posmarować ubitym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation