Kuchnia

papu

Pyszny kruchy blok pełen czekolady. Maksimum smaku przy minimum pracy.
źródło:http://kawa-cynamonem-pachnaca.blogspot.com


KRUCHY BLOK Z CZEKOLADĄ I RYŻEM PREPAROWANYM:
blaszka 25x25cm
biała warstwa:

55g masła
1 łyżka stołowa miodu
150g białej czekolady
50g preparowanego ryżu

ciemna warstwa:

55g masła
2 łyżki miodu
125g czekolady deserowej
75g preparowanego ryżu

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, połamaną białą czekoladę i miód. Po rozpuszczeniu składników zdejmujemy miskę z rondelka i wsypujemy do niej ryż preparowany i mieszamy.
Formę wykładamy folią i do tak przygotowanej wylewamy warstwę białą. Rozprowadzamy masę wyrównując ją i lekko dociskając.Wstawiamy formę do lodówki do stężenia.
Aby przygotować warstwę z ciemną czekoladą ustawiamy ponownie miskę na rondelku z gotującą wodą i wrzucamy do niej połamaną czekoladę deserową , masło i miód. Po roztopieniu zdejmujemy miskę i dodajemy ryż preparowany. Po wymieszaniu wykładamy ciemną warstwę na stężałą warstwę białą. Ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby blok całkowicie stężał. Następnie wyciągamy blok z formy, odklejamy folię i kroimy na dowolnej wielkości porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation