Kuchnia

papu

CZEKOLADOWO - MIĘTOWA WERSJA PANNA COTTY

Składniki na 3 porcje o pojemności 350 ml lub 4 o pojemności 250 ml:

500 ml śmietany kremówki 30 %
500 ml mleka
150 g cukru
ok. 80 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki + kostka do dekoracji
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka esenscji miętowej (można użyć kropli miętowych)
zielony barwnik spożywczy


Mleko i śmietankę zagotować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać do mleka ze śmietaną. Powstałą masę podzielić na trzy części.
Pierwszą część pozostawić białą. Do drugiej wlać krople miętowe i wmieszać zielony barwnik spożywczy (ja użyłam barwnika w proszku). Do trzeciej części wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Wlać pierwszą porcję do 3 lub 4 pucharków i wstawić do lodówki, by zgęstniała. Kolejno wlać drugą warstwę, wstawić do lodówki, a na końcu wlać trzecią.
Przechowywać w lodówce. Przed podaniem udekorować startą na tarce czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation