Kuchnia

Przepisy

Z miłości do jedzenia...: Temaki sushi z łososiem

Temaki sushi z łososiem - składniki (na 2-3 osoby):
- 1,5 szklanki ryżu do sushi
- 1,5 szklanki wody (jeśli gotujemy na kuchence elektrycznej, używamy 1/4 szkl. wody więcej)
- 120 g. świeżego łososia (filet)
- 5-6 glonów nori
- awokado
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1,5 płaskiej łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli
- sałata karbowana




Temaki sushi z łososiem - przygotowanie:
Jak przygotować ryż do sushi? Najpierw płuczemy go bardzo, bardzo dokładnie: wsypujemy do garnka, zalewamy zimną (nigdy ciepłą) wodą, mieszamy ręką i odlewamy wodę przez sitko. Czynność powtarzamy do czasu, aż odlewana woda będzie całkowicie przezroczysta.

Gdy ryż jest już dokładnie opłukany, zalewamy go odmierzoną wodą (1,5 szkl. na 1,5 szkl. ryżu), garnek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie garnek stawiamy na największym gazie, a gdy tylko woda się zagotuje, płomień jak najbardziej zmniejszamy i gotujemy tak ryż przez około 12-15 minut (cała woda się wygotuje - to normalne). Garnek zestawiamy z gazu, lecz nie zdejmujemy przykrywki. Odstawiamy na bok, na 10 minut.

Następnie ryż przesypujemy do plastikowej, bądź drewnianej miski. Z octu ryżowego, cukru i soli przygotowujemy zaprawę ryżową (tzn. cukier i sól mieszając, rozpuszczamy w occie). Polewamy nią ryż i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką, a całość studzimy w temperaturze pokojowej. Ryżu można używać, gdy jest "letni".

Łososia tniemy na kawałki. Jak zrobić to poprawnie, możecie zobaczyć tu (klik)

Nori delikatnie przełamujemy wszerz, na połowę - mają powstać dwa prostokąty.

Pierwszy z nich kładziemy na macie, błyszcząca, gładką stroną nori do dołu. Ryż układamy na części chropowatej, matowej. Zajmujemy ryżem połowę przygotowanego nori, tworząc cienką, ok. 5 mm. warstwę. Tak jak tu -> klik

Na ryżu kładziemy sałatę -> klik

Następnie kładziemy pokrojone awokado i łososia -> klik

Zaczynamy zwijanie - prawy, dolny róg nori zbliżamy do górnej części, tak jak tu -> klik
i przetaczamy całość w lewą stronę, formując rożek. Koniec możemy przykleić, zwilżając go odrobiną wody lub ziarenkiem ryżu. Dla osób, które wcześniej nie robiły temaki sushi, wszystko może brzmieć skomplikowanie, ale w rzeczywistości jest bardzo proste. Gwarantuję. :)

Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi. Teoretycznie należy też po zjedzeniu każdego maki (czyli porcji sushi), oczyścić język zjadając kawałek marynowanego imbiru. Ale ja skubańca nie cierpię, więc posługuję się językiem nieoczyszczonym ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation