Kuchnia

Zapiekanki

Makaron orkiszowy z twarogiem i warzywami


65 g razowego makaronu orkiszowego
150 g cukinii
1 średni pomidor
1/2 małej cebuli
1 łyżeczka suszonej bazylii
kilka zielonych oliwek
80 g chudego twarogu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pestek z dyni
kilka listków świeżej bazylii
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania makaronu
opcjonalnie - 1 łyżeczka bazyliowego pesto


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut.

W międzyczasie siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją na mocno rozgrzaną patelnię co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się już lekko "przypalać" dodajemy na patelnię również pokrojoną w przepołowione, cienkie plasterki cukinię, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Pod sam koniec na dosłownie minutę dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory oraz przepołowione oliwki, warzywa doprawiamy bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Gdy makaron będzie już gotowy odcedzamy go dokładnie i pozostawiamy w garnku w którym się gotował, dodajemy do niego również zawartość patelni - tak najłatwiej będzie nam wymieszać składniki (w tym momencie możemy również opcjonalnie dodać łyżeczkę bazyliowego pesto).

Całość przekładamy do głębokiego talerza i na wierzch nakładamy twaróg wymieszany z odrobiną jogurtu, czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Danie wykańczamy łyżką podprażonych pestek dyni i listkami świeżej bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation