Kuchnia

Zapiekanki

Kulinarne fantazje Marioli: ZAPIEKANKI

ZAPIEKANKA MIĘSNO - ZIEMNIACZANA
Taką zapiekankę przygotowuję dzień wcześniej,zostawiam w lodówce i po przyjściu z pracy zapiekam.Zapiekanki ratują mnie kiedy nie zawsze mam czas gotować a do tego ta wersja jest pyszna.



SKŁADNIKI :

500 g mięsa mielonego
1-2 cebule pokrojone w drobną kostkę
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 puszka pomidorów
1 łyżka mąki pszennej
sól,pieprz,zioła prowansalskie,gałka muszkatołowa
1 jajko
150 g sera goudy
1/2 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko,pokrojonych w plastry
PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na średniej grubości plastry,gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Odcedzamy,przekładamy na talerz.
Cebulę i czosnek podpiekamy w garnku na łyżce oleju.Dokładamy mięso,pomidory z puszki,mieszamy rozbijając kawałki zbitego mięsa mielonego.Chwilkę podsmażamy.Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich,sól,pieprz oraz łyżkę mąki,mieszamy (mąka wciągnie wodę z mięsa).Do mięsa wbijamy jajko i nie gotując bardzo szybko mieszamy.Farsz jest już gotowy.
Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków,na to wykładamy farsz mięsny i przykrywamy następną porcją ziemniaków posypując je odrobiną gałki muszkatołowej.
Ser ścieramy na tarce,posypujemy wierzch zapiekanki.Pieczemy w 180-190 *C,przez 20 minut aż ser ładnie się przyrumieni.
Zapiekankę podajemy gorącą,smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation