Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muffinki marchewkowe

1 szklanka i 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
2 jajka
70 ml oleju
skórka i sok z małej cytryny
2 łyżki śmietany
ok 1 szklanki startej marchewki (miałam dwie duże)


200 g serka kremowego
200 ml gęstej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z połowy laski wanilii



Nagrzewamy piekarnik do 170st C z termoobiegiem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy dokładnie śmietanę, olej, jajka; dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz startą marchewkę (ja swoją rozdrabniałam w blenderze)



Łączymy mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki bardzo delikatnie mieszamy, tylko do wstępnego połączenia. Nakładamy ciasto do przygotowanych papilotek i pieczemy przez 20-25 min, aż będą ładnie wyrośnięte i złotawe na wierzchu.

Kiedy muffinki się pieką robimy krem w misce dokładnie łączymy serek kremówką, cukrem i ziarenkami wanilii.

Muffinki dekorujemy kremem...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation