Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki: (u mnie wyszło 28 ciastek)
250 g mąki pszennej tortowej
200 g masła, pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka

Na wierzch:
- dowolne ziarna ( u mnie słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia)
- 2-3 łyżki mleka.

Przesiewamy mąkę na blat, masło kroimy na kawałki, dodajemy do mąki. Dodajemy cukier puder, sól i żółtka. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wsadzamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto trzeba rozwałkować (niezbyt cienko), wycinamy szklanką krążki. Układamy je na blaszce, smarujemy mlekiem i obsypujemy ziarnami. Pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach. Studzimy, dopiero wtedy ciastka będą kruche i bez problemu przełożymy je na talerz. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation