Kuchnia
kuchnia
Kofta burger
Kofta burger
4 sztuki
500 g mielonej jagnięciny lub baraniny (20% tłuszczu)
11/2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej (liście, łodyżki, korzenie)
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
sól i pieprz do smaku
pomidorowo-miętowa salsa:
2 średnie pomidory, pokrojone w niedużą kostkę
1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
1 łyżka orzeszków piniowych, lekko uprażonych
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej, drobno startej
sól i pieprz, do smaku
1/3 szklanki świeżej mięty, posiekanej
dodatki:
ok. 180 g sera halloumi, pokrojonego w szerokie plastry
4 bułki (wybrałam pełnoziarniste)
pęczek rukoli
Mielone mięso, wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, wyrób dobrze, ale szybko, ręką, na gładką masę. W mokrych dłoniach uformuj cztery spłaszczone kotlety, dostosowane kształtem do bułki, jaką masz (okrągłe lub podłużne). Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na kwadrans lub dłużej.
Gdy mięso będzie się chłodzić, zrób salsę pomidorową. Pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj z cebulą i orzeszkami piniowymi. Polej sosem zrobionym z oliwy, soku cytrynowego i skórki cytrynowej, doprawionym solą i pieprzem do smaku. Z miętą wymieszaj dopiero, gdy burgery będą usmażone.
Rozgrzej mocno grill lub patelnię grillową. Najpierw zrumień ser halloumi i przekrojone na pół bułki, potem smaż kotlety - po 3-4 minuty z każdej strony, jeśli lubisz średnio wysmażone, dłużej, jeśli wolisz dobre wysmażenie. Zdejmij z grilla/patelni i pozwól im odpocząć przez 2-3 minuty.
Podawaj na połówce bułki wyłożonej rukolą i zrumienionym plastrem halloumi, przykryte porcją pomidorowej salsy i drugą połówką bułki.
MA==