Kuchnia

kuchnia

Zakwas na żur

skadniki na litrowy sloj

4-6 lyzek platkow owsianych zwyklych lub gorskich
2 lyzki maki owsianej lub zytniej razowej
2 duze pokrojone zabki czosnku
sucha kromka razowego chleba na zakwasie
ok. litra cieplej wody
opcjonalnie pieprz i listek bobkowy


do litrowego słoja wsypujemy płatki owsiane, mąke owsiana lub żytnia, czosnek, zalewamy letnią wodą i mieszamy. na wierzch kladziemy skorke chleba. przykrywamy przykrywką (nie zakręcamy) lub gaza czy czysta szmatka. odstawiamy w ciepłe miejsce. co dzień rano dokładnie mieszamy. zakwas jest gotowy w ciągu 3-5 dni. dokladnie mieszamy i zlewamy do mniejszych słoiczków, przechowujemy w lodówce nawet kilka miesiecy. zostawiamy resztke na zaczyn do nastepnego zuru wtedy szybciej wystartuje i bedzie mial pelnieszy bukiet smaku i aromatu.
doskonały na żurek, zalewajkę itp. Do zupy wlewamy odcedzony lub w całości (ja tak robię). możemy też gęste płatki z dna zmiksować i w takiej formie dodać (zagęszczą zupę i wzbogac ją o cenny błonnik). jak ugotowac wege zurek/zalewajke lub lemkowska kieselycie opisze wkrotce ... czyli za jakis tydzien jak nowy zakwas bedzie gotowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation