Kuchnia

pasztet

Zdjęcia dla przepisu: Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami przepis dodany przez paulina2157 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Ile porcji: 14
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki
jajko 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
kapusta kiszona 1 szklanka
pieczarki 10 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 235 g
oliwa z oliwek 1 łyżka
woda ciepła do ciasta
Sposób przyrządzenia
Pieczarki ugotować, ostudzić i pokroić w kosteczkę.
Ugotowaną soczewicę dodać do pieczarek.
Kiszoną kapustę również ugotować, wystudzić, odcisnąć nadmiar wody i poszatkować.
Jajka ugotować na twardo, obrać, przetrzeć przez sito, dodać do kapusty, soczewicy i pieczarek. Doprawić
do smaku solą i pieprzem. Wymieszać farsz.
Mąkę wymieszać z oliwą, dodając wodę wyrobić ciasto (wody tyle, ile zabierze mąka, aby ciasto nie było
zbyt suche i zbyt wilgotne).
Cienko rozwałkować i wycinać kółka z ciasta.
Na każde kółko kłaść łyżkę farszu, składać pieroga na pół i zlepić boki.
Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation