Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Kopciuszek
Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "
Składniki na jasny biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.
Składniki na biszkopt makowy:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki suchego maku
Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak biszkopt jasny około 30 minut w 180 st. C.
Składniki na masę śmietanowo - truskawkową:
- 1/2 l śmietany kremówki 30 - 36%
- 1 galaretka czerwona
- 1 - 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, połączyć z tężejącą galaretką.
Masą śmietanowo - truskawkową przełożyć biszkopt jasny i biszkopt makowy.
Składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 4 - 5 łyżek cukru
- 3/4 kostki masła
W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.
Masę wyłożyć na biszkopt makowy.
Dodatkowo:
- 3 paczki herbatników szkolnych
- 3/4 szklanki rumu
- dowolna polewa czekoladowa
Herbatniki moczyć w rumie i układać na masie budyniowej.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
MA==