Kuchnia

Ciasta i desery

Kopciuszek

Źródło: " 100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji "



Składniki na jasny biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25x35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 st. C.



Składniki na biszkopt makowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki suchego maku

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, z tym ze na końcu dodać jeszcze mak. Upiec w takiej samej blaszce jak biszkopt jasny około 30 minut w 180 st. C.



Składniki na masę śmietanowo - truskawkową:

- 1/2 l śmietany kremówki 30 - 36%

- 1 galaretka czerwona

- 1 - 2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.

Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, połączyć z tężejącą galaretką.

Masą śmietanowo - truskawkową przełożyć biszkopt jasny i biszkopt makowy.



Składniki na masę budyniową:

- 1/2 l mleka

- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru

- 4 - 5 łyżek cukru

- 3/4 kostki masła

W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie i cukier. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wylać rozrobione budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń.

Masę wyłożyć na biszkopt makowy.



Dodatkowo:

- 3 paczki herbatników szkolnych

- 3/4 szklanki rumu

- dowolna polewa czekoladowa

Herbatniki moczyć w rumie i układać na masie budyniowej.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation