Inne

Party

Pełny talerz: Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos)

Składniki na 2-3 porcje:
350 g piersi kurczaka upieczonej lub grillowanej pokrojonej na kawałki, albo przygotowanej według przepisu poniżej
½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę
½ żółtej papryki pokrojonej w kostkę
½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
150-200 g startego sera Cheddar
4 tortille 22-25 cm

Tortillę położyć na rozgrzanej na średniej mocy patelni (bez tłuszczu). Posypać ¼ sera. Na serze rozłożyć połowę pozostałych dodatków, znowu posypać ¼ sera. Przykryć 2 plackiem, lekko docisnąć łopatką. Gdy ser się rozpuści delikatnie obrócić na drugą stronę, jeszcze chwilę podgrzać. Zdjąć z patelni, pokroić na trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą.


Marynata do mięsa:

350 g piersi kurczaka
1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej
½ łyżeczki mielonego kuminu
duża szczypta mielonego cynamonu
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta pieprzu czarnego
sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół łyżeczki)
1 łyżka oleju lub oliwy

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w ok. 2 cm kostkę. Przełożyć do miski. Zasypać przyprawami,dodać tłuszcz. Dokładnie wymieszać, żeby wszystkie kawałki mięsa były pokryte przyprawami.

Podsmażyć na patelni, jeżeli trzeba dodać trochę oleju.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation