Inne

kulinarnie-ciasteczka,bloki,kulki,praliny

PTYSIE MINI





Przygotowanie CIASTA:

1.Nagrzać piekarnik do 200 stopni najlepiej piec góra doł ;)

2.Mleko wlać do rądelka do tego dodać sól, cukier, 1/2 KASI, jak margaryna się rostopi dodajemy stopniowo mąkę CIAGLE MIESZAJĄC.

3.Jak wydzie nam masa o konsystencji stałego gęstego budyniu, odstawiamy z ognia i studzimy.

4.Jak ostygnie wbijamy kolejno po jednym jajka do tej masy i miksujemy na najwyższych obrotach...MIKSOWAĆ DŁUGO OK 5 MINUT!!!
(wtedy zrobia się pęcherzyki powietrza, które są odpowiedzialne za to by nie wyszły racuchy ;P )

5.Na blache dać papier do pieczenia i w odstępach kilku centymetrowych...bo ptysie rosną, układamy małe kopczyki (dla tych którzy lubią perfekcię polecam nakladać przyrzadem do dekoracji tortów)

6. Piec ok 30 min w nagrzanym piekarniku...nie otwierać drzwi podczas pieczenia!

7.Zostawić je cwilkę w piekarniku


Masa:
Ubić schłodzoną smietanę najlepiej 30% łaciate, na koniec ubijania dodać opakowanie smietanową czy też inną masę do tortów.
Ja dałam śmietankowy smak Dr Otcera
Jak masa będzie gotowa.

Wyjąć Ptysie...robić otworek -nakłucie najlepiej małym ostrzem noża kuchennego z boku lub od dołu ;)

Masę wtłoczyć kolejno ptyś po ptysiu przyrządem do kremów- tortów.

Posypać cukrem pudrem.


GOTOWE!

Ptysie można smiało trzymac w lodówce...wtedy 2-3 dni jak dotrwają :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation