Kuchnia

Przetwory, karmel i czekolada

ilość porcji: 24

2,25 kg pigwy
330 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 litry zimnej wody
3 duże pomarańcze, wyciśnięte
450 g cukru żelującego 3:1
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 3min. › Gotowe w: 18min.

Do dużej miski w wodą dodać sok cytrynowy.
Owoce pigwy umyć i obrać. Pokroić na kawałki i natychmiast przekładać do miski z wodą. W ten sposób owoce się nie przebarwią.
Wycisnąć z pigwy sok w sokowniku, stosując się do instrukcji podanych przez producenta urządzenia. Wymieszać sok z pigwy z sokiem pomarańczowym i z cukrem.
Przelać wszystko do garnka o grubym dnie i zagotować na dużym ogniu. Gotować przez 3 minuty.
Przelać dżem do gorących, wysterylizowanych słoików, zakręcić pokrywki i postawić do góry dnem, aż wytworzy się próżnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation